De succesvolle vakvrouw. Aan de buitenkant.

Deel één.

Ze komt met een ogenschijnlijk gemakkelijke hulpvraag bij mij. Of ik haar kan helpen met de content van haar websites, ze heeft twee bedrijven die elkaar prachtig aanvullen. Een sprankelende vakvrouw, letterlijk en figuurlijk.

De teksten, de foto’s, maar vooral de verbinding tussen deze twee, hoe gaan we dat aanpakken? Waar zit de overlap? Waar zitten de verschillen? Waar moet de content over gaan? Het is nu chaos, hoe gaan we hier structuur in brengen.

We begonnen met de oppervlakkigheid der dingen, maar al gauw duiken we de diepte in. Daar liggen de antwoorden, de belemmeringen, de angsten. Daar gaan we het zoeken. Hoezo? Het gaat toch alleen maar over de inrichting van haar websites? Precies. De uitstraling van haar website is ook haar eigen uitstraling. Zij is haar bedrijf. Is het niet congruent, dan zal er minder vertrouwen zijn van haar klant die haarfijn aanvoelt dat er iets niet klopt. Als een website (het eerste contact vaak) in alle opzichten goed voelt voor een potentiele klant, dan zal deze voor haar kiezen. Intuïtief.

Ik ken haar langer en ze vertrouwt me volkomen. Daarom vraagt ze mij. Ze durft eerlijk naar zichzelf te kijken. Dit zet zoden aan de dijk. Geen afleidingsmanoeuvres, maar naar de kern toe werken, soms worstelen.

Al gauw kwamen we er achter dat, voordat de uitstraling naar buiten toe klopt, (zelfs al gaat het om een website) het innerlijke plaatje eerst lekker in haar vel moet zitten. Op dit moment is dat bij haar niet altijd het geval. Het is bij tijd en wijlen chaos. Van al die dingen die nog gedaan moeten. Ideeën die wegens tijdgebrek niet naar buiten komen. Verkeerde prioriteiten.

Dromen die maar niet omgezet worden in daden. Een uitzichtloos juk dat zwaarder en zwaarder wordt.

‘Probleem’ hierbij is dat het geld gewoon binnenstroomt, ze heeft genoeg klanten. Daar gaat het niet om. Haar droom verwezenlijken, daar gaat het om. Ze kan niet verder groeien omdat haar dagen te gevuld zijn met werken, werken, werken. Dat was niet haar insteek voor ze begon. Het ging gewoon zo.

Klinkt paradoxaal? Nee, helemaal niet. Haar wil om te groeien komt vanuit een hoger doel, niet vanuit winstbejag of bulken in het geld. Dit gaat om zingeving. Omdat zij eigenlijk veel grootser kan. En is. Omdat zij weet dat ze veel meer kan dan haar vak uitstekend uitoefenen. Dat is waar ze heen wil.

Mijn vraag. ‘Is dat wel zo? Durft zij de veiligheid, de zekerheid te verlaten om zo het onbekende pad richting maaiveld te betreden?’

Dat is doodeng. Want wat kom je tegen? We gaan de diepere laag onderzoeken.

‘Maar er zijn altijd die stemmen. Overtuigingen. De criticus. De Christelijke opvoeding. Zorgen voor anderen is er ingedreund. Daarna kom ik pas. Lief zijn voor anderen, want dan vindt iedereen mij ook lief.’ Haar mantra.

Veiligheden. Zekerheden. Tot voor kort waren ze misschien nodig. Maar. De persoonlijke ontwikkeling van de afgelopen jaren schreeuwt nu om die veiligheidsgordels door te snijden, waardoor zij weer kan ademen. De zekerheidsbanden los te rukken met innerlijke vrijheid als beloning.

Nu is het tijd voor haar. Haar dromen omzetten in werkelijkheid. Want zo maakt zij de wereld mooier. Dus zo nodig.

Maar dan is daar de grote boze wereld. Niks mooi. En daar sta jij, heel klein en alleen. En zijn er misschien mensen die jou ineens niet meer zo lief vinden wanneer je voor jezelf kiest. Dat je grenzen aangeeft door een keer nee te zeggen. Jouw goed onderbouwde mening eens niet voor jezelf houdt. Laat van je horen. Het is tijd.

Waar kun je bangheid voor vervangen? Stevigheid. Fundamentele stevigheid kan uit vele vormen bestaan en is voor ieder persoon anders. Soms is leegheid de stevigheid. Of stilte. Waardoor je je eigen stem luid hoort. De belangrijkste factor voor een stevige basis.

Mijn klant beseft dat ze aan de vooravond staat van de stap richting haar hogere doel. Haar droom. Wat zij hiervoor nodig heeft? Waar moet haar stevigheid uit bestaan? Lef vanuit haarzelf, niet vanuit de buitenwereld. Totaal geloof in haar eigen kunnen. Haar eigen overtuiging in plaats van die van anderen. Focus.

Want de omgeving zal tegen haar zeggen hoe mooi ze is, hoe succesvol, hoe knap. Niemand zal begrijpen waar zij mee worstelt omdat de buitenkant er perfect uit ziet. Maar iets dieper knaagt haar innerlijk. De vretende twijfel. De onzekerheid.

Want wat als ik te succesvol word?’

Au.

—————————————————————————————-

Met volmondige toestemming mocht ik dit stuk plaatsen. In deel 2 het vervolg. Hoe we aan de slag gaan en een plan maken.

Ook iemand nodig die je helpt om die kluwen met knopen, losse eindjes of ophopingen uit te pluizen? Stuur voor een portie ontwarringsverschijnselen dan even een mail naar marian@dealchemievanhetleven.nl of bel +316 459235 25