Een businessplan als veilige symptoombestrijder?

Ik trek jou niet een jasje aan waarop een tijdlijn met doelen is gegraveerd. Waarop jij op een bepaalde datum een opdracht hebt voltooid. Zo’n jasje dat in de mode is en wat iedereen draagt. Net als met de mode meelopen, betekent het uitvoeren van die generieke opdrachten gehoorzamen aan iemand die jou vertelt dat als je dit uitgestippelde pad beloopt, jouw bedrijf succesvol wordt. Zo werkt het niet, helaas. Die opdrachten werk je uit met je hoofd, terwijl jouw innerlijk misschien met het tegenovergestelde bezig is. Lekker de controle houden. Frictie tussen hoofd en hart.

Dat door anderen opgelegde jasje trek ik juist uit om zo te ontdekken wat eronder zit. Je gaat aan de slag met wat er onder jouw beschermende pluche zit: zelfsabotage, angst, belemmeringen, vastzittende patronen, beperkingen, je innerlijke criticus en al je excuses om niet door te pakken.

Ik werk niet volgens de maatschappelijke ondernemersregels. Als ik dat zou doen, dan zou ik zelf een gemiddelde ondernemer zijn. Aan de oppervlakte werken –een tijdlijn met doelen stellen- is een pleister plakken; symptoombestrijding. De veilige, gecontroleerde weg die je niet echt raakt, alleen in je portemonnee. Oh zeker, tijdelijk zal je een boost krijgen. Maar daarna zakt het geleerde weer weg. Omdat het niet geïntegreerd is. Omdat het niet vanuit jouzelf komt. De potentie van een ander is niet de jouwe.

Je kunt alleen maar worden wie jij bent.

Stemmen in je hoofd

We gaan met de alchemistische methode op zoek naar datgene wat jou uniek maakt. Het talent dat niemand anders op de hele wereld bezit en waar jij waarschijnlijk nog naar op zoek bent. Denk eens goed na over het waarom. Waarom doe jij wat jij doet? Is dat een stem van één van jouw ouders die graag wil dat jij goed terecht komt? Of is dat jouw eigen stem, die tegen alles in doet wat hij doet? Moet jij je bewijzen voor iemand? Of doe je dit omdat je het ‘wel leuk’ vindt. Zo blijft jouw bedrijf ook ‘wel leuk.’

Als je geld genoeg had, wat zou je dan doen? Stoppen met wat je nu doet en eindelijk je passie volgen? Dan is die passie jouw potentie en dat wat je nu doet jouw angst. Durf jij het aan om dat om te draaien? Van jouw passie jouw onderneming maken? Met alle gevolgen, risico’s en consequenties van dien? Durf jij het avontuur aan te gaan? Zeg je ja, dan feliciteer ik je als alchemistische ondernemer. Je bent nu al een eigen grens over gegaan. Doodeng. Want hypotheek, vaste lasten, wat als en stel dat. Klopt allemaal. Blijf je je daaraan vasthouden, blijf dan vooral doen wat je altijd deed.

Mis dan de vrijheid. Mis de risico’s nemen die jou doen (her)leven. Mis de kansen en uitdagingen die jouw bedrijf doen groeien als hysterische bloesem. Mis de adembenemende uitzichten wanneer je verdwaalt. Mis jouw persoonlijke groei. Mis al die mooie mensen en plekken die per toeval op je pad komen. Blijf in de veiligheid. Blijf in het comfort en de zogenaamde zekerheid.

Je kunt nu kiezen. Weet dat als je met hart en ziel kiest voor groei, dat dit dan ook gaat gebeuren. Het wordt niet gemakkelijk. Het wordt hard werken. Door dalen. Het beklimmen van innerlijke bergen. Confrontaties met jezelf. Heb je het lef? Dan is dit het begin van jouw vrijheid.

Ken je de film ‘Billy Eliot?’ Het gaat over een jongetje dat droomt van een ballet carrière. Hij leeft in een mannengezin. Zijn vader walgt van het idee en zet hem op boks-les, de meest mannelijke sport die er is. Billy is doodongelukkig. Hij wordt geholpen en stiekem volgt hij balletles. Ondanks al het verdriet, alle tegenwerkingen en woede gaat hij volledig voor zijn droom. Hij wordt een wereldberoemde balletdanser. Dat is je ware potentie gebruiken. Dat is alchemie.

Dus: teken een hart, in plaats van een tijdlijn. Schrijf geen doel, maar vergaar inspiratie. Niet een hoe, maar een waarom. Loop van het pad af. Vraag niet, zing het. Denk rondom het hokje. Plaats geen kader, laat het open. Kleur ver buiten de lijnen in kleuren die nog niet bestaan. Spring over jouw eigen opgelegde grens heen. Laat het toeval binnen. Omarm het onbekende.

Wat heb je hiervoor nodig? Hierover kunnen we het hebben in een gesprek met volledige aandacht. Uitpluizen, focus en wat eerst aanpakken.

Ik kan niet wachten. Jij? Mail me dan op marian@dealchemievanhetleven.nl